Vaivaisenluu

Vaivaisenluulla tarkoitetaan ongelmaa jalkaterässä, jossa isovarvas kääntyy muihin varpaisiin päin.

 

Vaivaisenluu oireet

  • Ensioireita on tyypillisesti rasituskipu isovarpaan tyvinivelessä
  • Isovarpaan punoitusta ja turvotusta vaikka sen asento ei välttämättä ole vielä muuttunut
  • Vaivan edettyä pidemmälle, voi jalkapöytäluun päähän alkaa kasvamaan lisäluuta, jota kutsutaan bunioniksi ja isovarpaan liike voi olla jo rajoittunut

Pitkälle edennyt vaivaisenluu johtaa hiertymien ja känsien muodostumiseen. Kipu askelluksessa voi häiritä jalan normaalia toimintaa ja aiheuttaa kipuja myös nilkan tai säären alueelle.

Vaivaisenluu syyt

Syitä vaivan taustalla voi olla useita, mutta yleisesti se on seurausta jalan rakenteen ja toiminnan häiriöistä, jolloin isovarpaan tyviniveleen kohdistuu poikkeavaa kuormitusta.

  • Perinnölliset tekijät
  • Kapeakärkisten kenkien käyttö
  • Jalkaterän toiminnan häiriö ja rakenteelliset tekijät (lihasheikkous, lihaskireys, hallinnan puute)

Vaivaisenluu hoito

Vaivaan olisi hyvä puuttua ennen kuin käveleminen ja muu liikkuminen alkaa muuttumaan mm. kivun seurauksena, jolloin voi syntyä virheellisiä liikemalleja ja asentoja muuallekin, kuten polveen ja lantioon. Mitä vaikeammaksi virheasento on päässyt, sen vaikeampaa se on saada kuntouttamalla kuntoon. Lisäluuta eli bunionia ei voi kuntouttamalla poistaa, mutta mikäli isovarpaassa on vielä liikkuvuutta jäljellä, voi kuntoutuksesta kuitenkin olla merkittävää hyötyä kivunhoidossa ja jalkaterän asennon parantamisessa. Suosittelemme varaamaan ajan fysioterapiaan.

  • Kuntoutusta edeltää aina perusteelliset tutkimukset
  • Tutkimisen perusteella tarvittavat kuntoutusharjoitteet
  • Kuntoutus on pitkäjänteistä työtä eikä nopeita hoitoja vaivaan ole

Vaikka oire ja virheasento vaivaisenluussa on nimenomaan isovarpaan tyvinivelessä, sen kuntouttamisessa ei keskitytä välttämättä ainoastaan jalkaterän ja varpaiden harjoitteisiin, vaan syy voi löytyä ylempää, kuten lantion hallinnan puutteesta. Sopivien kenkien käyttö on kuntoutumisen kannalta äärimmäisen tärkeää, sillä harjoitteiden teko virheasennon poistamiseksi on turhaa työtä, jos käyttää vääränlaisia kenkiä. Voidaan sanoa, että itsehoidon keskiössä on sopivien jalkineiden käyttö, eli kärjessä tulee olla tarpeeksi tilaa varpaille olla suorana. Vaivaisenluun kuntouttamiseen ei ole olemassa yhtä ja oikeaa tapaa, koska sen syntyyn voi vaikuttaa moni eri tekijä. Tämän vuoksi on hyvä käydä ammattilaisen vastaanotolla.

 

Varaa aika

 

 

Ota yhteyttä

YLEISET TIEDUSTELUT (arkisin klo 09-16)

[email protected]

PERUUTA VARAUS

Katso ohjeet

PALVELUKOHTAISET TIEDUSTELUT

+358 40 160 1554 Lähetä viesti WhatsAppissa