Yleisesti käytetty nimitys kyynärvarren koukistaja- tai ojentajajänteen vaivoihin. Tennis- & golfkyynärpäässä sekä hiirikädessä syntymekanismi on sama. Jänteeseen tulee toistuva venytys ja sen lopuksi ¨napautus¨ (lyönti tai hiiren napin painallus). Tämä yhdistelmä ärsyttää jännettä ja sen kiinnityskohtaa ja aiheuttaa rasitusvamman(tulehduksen), joka pysyy rasituksen jatkuessa yllä. Muita saman alueen vaivoja voivat olla yksittäisen lihaksen rasitustilat tai ranteen koukistajalihasten lihasaition paine. Parasta on selvittää vaivan syy tarkasti ja suunnitella hoitokokonaisuus sen mukaan. Kaupoista saatavat itsehoitotuotteet auttavat monesti oireisiin, mutta tärkeintä on saada oireen aiheuttaja kuriin. Hoitamattomana vaivat voivat kroonistuvat ja aiheuttaa vaivoja tai loukkaantumisia muille alueille.

Välilevy on nikamien välissä ole säierustoinen levy minkä sisällä on pehmeää nucleus pulposus massaa. Välilevyn pullistumassa (prolapsi) säierustot ovat pettäneet tai osittain revenneet jolloin pehmeä nucleus pulposus pääsee puristumaan ulos, painaen usein hermojuurta tai selkäydintä. Prolapsissa oireet tulevat yleensä puristiksissa olevan hermon alueelle, oireet voivat olla alueella olevaa ihotuntopuutosta, voimien häviämistä sekä kipua. Kipu on usein toispuoleista. Kova selkäsärky ei aina ole prolapsista johtuvaa, mutta varsinkin äkillisesti alkanut kipu voi viitata siihen. Prolapsissa selkäranka hakeutuu usein pakkoasentoon, jolla kroppa pyrkii viemään painetta pois puristuksissa olevasta nikamavälistä.

Voimme auttaa sekundäärisiä oireita kuten pakkoasennosta johtuvia lihasvaivoja, oikeanlaisia kevyitä traktiohoitoja, jolla voimme saada välilevyn aineenvaihduntaa parannettua sekä akupunktiolla auttaa kipuoireisiin. Kipuoireet on syytä saada kuriin jo aikaisessa vaiheessa. jotta kipu ei kroonistuisi. Usein välilevynpullistumissa konservatiivinen hoito on tehokasta.

Monet selkäsäryt talttuvat laajalla tutkimisella, täsmähoidolla ja oikealla liikkeellä.

Päänsärkyä on monenlaista ja onkin tärkeintä selvittää päänsäryn syy ja suunnitella hoito sen mukaan. Voit täyttää ja lähettää meille päänsärkylomakkeen ennen hoitoasi tästä.

Päänsäryn yleisiä aiheuttajia ovat niska- ja hartiaseudun lihasvaivat, kallonpohjan lihasten ja nikamien staattisuus (tämä voi aiheuttaa myös huimauksia ja pahaa oloa), bruksaaminen eli yöpurenta ja siitä johtuvat purentalihasten vaivat, erilaiset migreenit, näön heikkeneminen sekä stressi.

Hoitona voi olla mm. lihasten käsittely, nivelten mobilisaatio ja manipulaatiohoito, akupunktio, oikeat harjoitteet, aktiivisuuden lisääminen, ruokavalion muutos tai stressin vähentäminen.

Länsimaisen lääketieteen näkökulmasta akupunktio tarkoittaa kehon eri osissa olevien akupunktiopisteiden hermopäätteiden stimuloimista ohuilla akupunktioneuloilla. Tästä käynnistyy elimistön oma kivunlievitys- ja paranemisprosessi. Eri tutkimuksissa on havaittu sen saavan aikaan erilaisten säätelyhormonien vapautumista, sekä endorfiinin ja oksitosiinin lisääntymistä elimistössä. Tämä vaimentaa tai poistaa kiputuntemuksen.

Hoito ei tuota kipua, mutta pieni nipistys voi tuntua ohuen neulan lävistäessä ihon, tämän jälkeen pistosta ei tunnu. Hoidon aikaisia tuntemuksia on kuvailtu lämpönä, vetämisen tai paineen tuntemuksena. Tunne voi olla voimakaskin ja säteillä ympäristöön. Yleensä hoidon aikana tulee raukea tai rento olo.

Akuneuloja pidetään tapauskohtaisesti muutaman minuutin nopeasta triggerhoidosta aina 40minuutin pahan lihaskrampin hoitoon.

Tyypillisin syy tulla akupunktioon tai hoitoon johon sisältyy osana akupunktiota on jonkinlainen kiputila. Esimerkiksi seuraavia vaivoja hoidetaan usein akupunktiolla: lihaskramppi tai noidannuoli, hermosäryt, nivelrikko, jännitysniska, lihas-jänneliitoksen rasitusperäiset vaivat, päänsärky tai bruksismi.

Käytämme vastaanotolla aina steriilejä CE-hyväksyttyjä kertakäyttöneuloja.

Rasitusvamma on kudokseen liiallisesta ja/tai vääränlaisesta kuormituksesta syntynyt vaurio. Rasitusvamma helpottaa kun lopetat kyseisen kudoksen rasittamisen. Akuutin vaiheen ollessa ohi on syytä alkaa vahvistamaan vamman aluetta ja harjoittelemaan liikettä siten, että kuormitus jakaantuu kroppaan tasaisesti. Rasitusvamma voi johtua esimerkiksi kuormittavasta juoksutyylistä tai töissä toistuvasti tehdystä liikkeestä. Tyypillisesti rasitusvamma syntyy ajan kanssa hiljalleen tuntuen usein alueen väsymyksenä tai tukkoisuutena.

Penikkatauti on yleisesti käytetty nimitys säären alueen lihasvaivoista. Penikoihin liittyy kohonnut lihasaition paine, joka voi johtua esimerkiksi äkillisesti lisääntyneen harjoittelun myötä. Lihaksia ympäröi lihaskalvo ja rasituksen seurauksena lihas turpoaa kalvon sisällä. Turpoamisen seurauksena laskimot eivät pääse poistamaan hapetonta verta kudoksesta riittävän tehokkaasti jonka seurauksena lihas ei saa riittävästi hapekasta verta. Syntyy iskemia, eli hapenpuuttesta johtuva kipu. Oireen pitkittyessä lihaskalvon ja sääriluun väliin saattaa muodostua kiinnikkeitä. Usein penikkaoireet helpottavat nilkan alueen liikkuvuuden lisäämisellä sekä oikeilla harjoitteilla.

Olkaluu niveltyy lapaluuhun, joten lapaluun on oltava liikkuva sekä tukeva samanaikaisesti. Lapaluu on kuin marionetti, neljä lihasta (Lapaluun kohottaja, etummainen sahalihas, pieni suunnikaslihas, epäkäslihaksen alaosa) säätelevät lapaluun liikettä sekä fiksoivat sen rotaatiopistettä. Mikäli jossain näistä lihaksista on toiminnan häiriötä voi lapaluun kulma osua kylkiluihin. Tämä on yksi mahdollinen skenaario, syitä voi olla useita. Rutina voi siis usein olla harmitonta nivelalueiden kitkasta johtuvaa ääntä ja tunnetta.

Hartiarengas-syndrooma syntyy, kun pieni rintalihas vetää lapoja eteen ja kaulan scalenus-lihakset pääsevät lyhentymää ja kiristymään. Tämän seurauksena lavan lähentäjät sekä selän ojentajat staattisoituvat. Tämä voi olla usein seurausta näyttöpäätetyöskentelyn staattisista ja virheellisistä työasennoista. Hoitona voidaan suositella aktiivisen venyttelyn lisäämistä arkeen sekä rinnan ja kaulan lihaksiston käsittelyä.

Thoracic Outlet Syndrome : Thoracic Outlet on 1-kylkiluun ja solisluun muodostama aukko josta kulkee subclavian valtimo, subclavian laskimo sekä plexus brachialis(hermopunos).

TOS- voi olla joko verenkiertoperäistä tai hermostoperäistä, mutta hyvin usein se on neurovaskulaarista, eli hermot sekä laskimot aiheuttavat yhdessä ongelman.

Tyypillisesti oireen aiheuttavat kireät scalenus-lihakset, jotka hermoa tai laskimoa. Oire on yleensä käsien puutuminen. TOS- oireet pysyvät usein epäkäslihaksen ja hartian alueella mutta voivat aiheuttaa puutumista myös koko käteen. Hoidossa on tärkeää korjata rintarangan virheasennot sekä hoitaa kaulan kireyksiä.

Huimausta on sekä hyvänlaatuista, että pahanlaatuista. Hyvänlaatuinen huimaus voi johtua mm. jostakin kolmesta tasapainoaistiin liittyvistä mekanismeista. Silmistä, sisäkorvan tasapainoelimen häiriöstä, kallonpohjan lihasten vaivoista. Huimauksen syy on hyvä selvittää ammattilaisen avulla. Pahalaatuinen huimaus voi liittyä mm. aivoverenkierron häiriöön ja mikäli huimaus on kovaa ja siihen liittyy muita oireita kuten puheen häiriöt, kova päänsärky johon lääkitys ei auta tai kova pahoinvointi, on ensisijaisesti otettava yhteys lääkäriin. Yleisin huimauksen syy on kuitenkin yläniskaperäinen lihasten staattisuus.

Rannekanavaoireyhtymä (karpaalitunnelisyndrooma) on ranteen tila, jossa peukalonpuoleista käden osaa hermottava keskihermo on puristuksessa kämmeneen johtavassa rannekanavassa. Oireina ovat tyypillisesti puutuminen peukalon sekä etu-, keski- ja nimettömän sormen alueilla. Myös sormien hienomotoriikka voi olla häiriintynyt ja täten tarkkuutta vaativien tehtävien suorittaminen voi olla haastavaa.

Usein vaivan hoitona on käden alueen hoitoa manuaalisella terapialla sekä oikeilla toistuvilla harjoitteilla.

Noidannuoli (lumbago) on usein kropan tapa suojata jotain rakennetta(esim. hermoa) vääränlaisen liikkeen tai puristuksen seurauksena. Esimerkkinä välilevynpullistuma: Hermo on nikaman oikeanpuoleisessa hermojuuriaukossa puristuksessa -> Kroppa yrittää vähentää painetta vääntämällä selkää vasemmalle. Tähän liittyy usein lihaskipu ja voimakaskin mutka selässä. Lumbago voi olla myös venähdyksestä seurannutta lihaskipua joka sattuu silloin kun vaurioituneeseen lihakseen tulee aktivaatiota tai liikettä. Kramppi yleensä helpottaa muutamassa viikossa, hoidolla sekä oikeilla liikkeillä voidaan nopeuttaa toipumista.

Ota yhteyttä

YLEISET TIEDUSTELUT

[email protected]fi

VARAUKSEN PERUUTTAMINEN

Katso ohjeet

PALVELUKOHTAISET TIEDUSTELUT

+358 40 160 1554 Lähetä viesti WhatsAppissa